Десислава Танева: Държавата се подготвя да изкупува частни гори 09.04 | 15:24

Според нея целта е да се опазят имотите на собствениците от голата сеч

От iNews.bg

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) подготвя нормативната база за изкупуване на гори от частни собственици. "Взехме това решение за изкупуване на гори от частни собственици, именно поради факта, че най-трудно опазваните гори са тези на дребните собственици”. Това съобщи земеделският министър в Сливен по време на Национална инициатива "Седмицата на гората", която се провежда в България от 1925 година насам.

По повод празника на горат тя участва в залесяване с фиданки над детски кът "Кълвача" в местността "Карандила" край родния град на министъра – Сливен.
"Горите, които бяха изсичани незаконно с "гола сеч” бяха гори именно на такива собственици, които сами не знаеха за случващото се в техните имоти. В момента се готви нормативната уредба. Надявам се до средата на годината тя да е готова, защото ние трябва да спазим всички закони в страната по отношение на ресурса, който държавата ще отдели за закупувнето на такива територии", обясни Танева.

Тя увери, че средствата ще бъдат разходвани по публичен начин и съгласно всички нормативни условия, които съществуват в момента и които ще бъдт създадени. Това се прави, за да може тези територии да се съхраняват, управляват и опазват от структури като Държавните горски предприятия, които имат и ресурс за това, подчерта министърът.

Тя обясни още, че свободният пазар на горски територии е съвсем различен от този на земеделски земи и дребните собственици на горски територии трудно могат да продадат имотите си.

Агроминистърът отчете, че миналата година са били засети рекордните 16 000 дка. През 2015 г. са отчетени като цяло и най-добрите резултати с 12% ръст на приходите и пет пъти по-висок финансов резултат спрямо 2014 г. Били са изградени и рехабилитирани 177 км горска инфраструктура, като за тази година се предвижда да бъдат построени нови 271 км. Планира се през 2016 г. да бъдат залесени 20 000 дка с гори.

 

 

Водещи

Най-четени