Димитър Радев за еврозоната: Не дали, а кога 19.01 | 14:27

Банковата ни система е стабилна, може да посрещне предизвикателствата, казва шефът на БНБ

От iNews.bg

Влизането на България в еврозоната не е под въпрос. Това със сигурност ще се случи. Въпросът не е дали, а кога еврото ще бъде въведено у нас. Това обясни по време на 10-тата годишна среща на правителството с бизнеса управителят на БНБ Димитър Радев.

Той допълни, че за влизането ни в еврозоната съществуват два сценария. Единият е традиционният – преминаването през механизма ERM-2, след което следва въвеждането и на единната европейска валута. Вторият вариант е т.нар. асиметричен път. Тогава трябва да се присъединим към определени сегменти, но без официално да влизаме в еврозоната. При този сценарий обаче ще трябва да приемем отговорностите, но без да ползваме предимствата, поясни Радев, цитиран от БГНЕС.

Шефът на БНБ обаче предупреди, че България няма как да се присъедини към еврозоната, ако няма доверие в банковата ни система. Той обаче изрази увереност, че такова ще има. От думите на Радев стана ясно и че той е оптимист по отношение на стрес тестовете, които предстои да бъдат направени у нас през тази година. "Банковата система у нас е готова да посрещне предизвикателствата", каза той. И допълни, че прегледът на качеството на активите на банките, свързани със стрес тестовете, определено ще бъде събитието на годината.

Радев обясни, че процедурата на практика вече е в ход, първите стъпки са изпълнени както от страна на БНБ, така и от търговските банки. Очаква се всичко около стрес тестовете да приключи до края на юли т.г. Тогава в началото на август от БНБ ще обявят резултатите.

"Очакваме прегледът да потвърди, че нашата банкова система е стабилна. Очакваме и да се появят някои проблеми, но можем да реагираме адекватно. Имаме и фискален буфер в бюджета, към който очакваме да не се прибегне", каза Радев. Финансовият министър Владислав Горанов обаче контрира, че той не очаква да се стигне до използването на въпросния буфер. Той, както и Радев, е на мнение, че не е изключено при стрес тестовете да се установят някакви проблеми. За отстраняването им обаче може да се работи предварително и така да не се стига до използване на буфера в бюджета, коментира Горанов.

Водещи

Най-четени