Длъжници върнаха 9 млрд. долара на правителството в САЩ само за седмица 07.03 | 16:11

Парите са били отпускани по програмата за финансова стабилизация, създадена от администрацията на предишния американски президент Джордж Буш

От iNews.bg

През миналата седмица длъжници са върнали 9 млрд. долара на американското правителство, съобщи Министерството на финансите в страната.

Става дума за връщането на част от заемите, отпуснати по TARP – фондът за спасение на икономиката, който беше създаден от предишния американски президент Джордж Буш.

Сумите във фонда бяха 700 млрд. долара, предназначени основно за изкупуване на лоши активи и за отпускане на заеми за компании, пострадали от кризата.

Един от длъжниците е застрахователният гигант AIG, чийто крака се оказаха глинени и глътна огромна част от парите на данъкоплатците, отпускани по TARP и по-точно над 180 млрд. долара.  

Компанията продаде дела си в MetLife за 6,3 млрд. долара и използва тази пари да погаси част от задълженията си към правителството.

Министерството на финансовите пък се освободи от национализираните акции в Ally Financial Trust Preferred Securities за сумата от 2,7 млрд. долара. Правителството е инвестирало 17,2 млрд. долара в компанията. През миналата седмица беше осъществен първия търг за продажбата на активите.

Към момента закъсалите компании, които получиха подкрепата на правителството в разгара на кризата, са възстановили около 2/3 от заемите си. Това означава, че най-мрачните прогнози, че данъкоплатците няма да си върнат парите, отпуснати по TARP, най-вероятно ще се окажат преувеличени.

Водещи

Най-четени