Доматите поскъпват, краставиците поевтиняват 20.09 | 16:35

При повечето хранителни продукти през последната седмица се наблюдава минимална промяна в цената

От Кристиан Костурков

Разнопосочно са се движили цените на основните хранителни стоки у нас през последната седмица. Най-сериозно отклонение има при краставиците и доматите. При първите се наблюдава най-сериозното поевтиняване за периода. Така за седмица оранжерийните краставици са намалили цената си с над 38%. Обратното е положението при полските домати, които поскъпват със 17.1 на сто. Увеличение на цената има и при оранжерийните домати, но с по-малко – 9.1%.

Поскъпване се наблюдава още и при зелето – с 13.3%, картофите – с 3.6%, чесънът – с 3.1%, лукът – с 2.9% и зелените чушки – с 1 на сто. Поевтиняване пък има при морковите – с 2.8% и червените чушки – с 5.4%.

При плодовете също цените са се движили разнопосочно през последната седмица, показва бюлетинът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Най-много са поевтинели ябълките и пъпешите – съответно с 6.2 и 3.8%. По-малко – с 1.4 на сто, е паднала цената на гроздето, а с по-малко от процент са поевтинели лимоните. Поскъпване се наблюдава пък при дините – с 1.9%, бананите – с 2.6%, а рекордьор са прасковите със 7 на сто повишаване на цените.

При останалите хранителни продукти промяната в цените е по-скоро минимална. Зрелият фасул и оризът поевтиняват съответно с 0.3 и 0.5%, а лещата поскъпва с 0.4 на сто. Цената на захарта се е увеличила с 2.4%, а на брашното – с 1.2%. Сиренето поскъпва с 1.7%, а кашкавалът поевтинява с 0.4%. Маслото и маргаринът поевтиняват с под процент. Минимално увеличение на цената от 0.3 на сто се наблюдава при пилешките гърди и бутчетата, а при кренвиршите – 1.1%Малотрайните колбаси и шунката поевтиняват с 1.3%, а трайните салами поскъпват с 1%.

Водещи

Най-четени