Държавата може да се раздели с дела си в Международния панаир? 06.11 | 12:10

През 2010 г. Трайков сезира съда и бе образувано дело за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол на държавата

От Кремена Бедерева

Държавата може да се раздели с миноритарния си дял в "Международен панаир Пловдив" АД, като го продаде чрез Българска фондова борса.

Както е известно, мажоритарен собственик на панаира е бизнесменът Георги Гергов, докато държавата притежава 49,63% от капитала на дружеството. Понастоящем Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и това на финансите обсъждат възможните варианти за продажба на държавния дял.

Решението за евентуална продажба зависи от МИЕТ, което е принципал на дружеството, като позицията на финансовото ведомство е важна с оглед възможните постъпления в хазната от приватизацията на панаира, пише Econ.bg.

Около "Международен панаир Пловдив" АД имаше редица скандали. Бизнесменът Георги Гергов остана мажоритарен собственик на дружеството с решение на Върховния касационен съд от юли тази година. Делото започна по искане на предишния министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който искаше съдът да обяви за недействителни двете увеличения на капитала на панаира от декември 2006 г. и март 2007 г., в резултат на които Гергов пое контрола над дружеството.

През месец април 2010 г. Трайков сезира съда и бе образувано дело за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол на държавата. Делото беше заведено след извършена проверка и анализ на сделката за панаира, която констатира множество сериозни нарушения на търговското и приватизационно законодателство, припомнят от МИЕТ.

"Доволен съм, че най-после се разбра, че всички инсинуации през тези 3 години, които тормозеха мен, семейството ми и екипа ми от служители в Панаира приключиха", коментира и Гергов пред Радио "Фокус" Пловдив. "От четири години чакам това решение", каза още бизнесменът и добави, че вече по закон се е разбрало, че не е взел нищо.  Той поясни, че Панаирът си е едно нормално дружество, има си своите проблеми, своето бъдеще.

Най-четени