Държавата не знае колко сладолед и майонеза с фипронил сме изяли 31.08 | 18:14

От БАБХ признават, че няма яснота за количествата и твърдят, че е безопасно за потребителите

От iNews.bg

Никой не знае какво количество майонеза и сладолед, замърсени с фипронил, са изяли българите в последните няколко месеца. Продуктите, които бяха на пазара, са изтеглени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това стана ясно на брифинг на земеделския министър Румен Порожанов, на която той представи приоритетите на агроведомството, предаде Дарик.

Преди две седмици стана ясно, че и в България са пристигнали пратки с вносен яйчен прах от Германия, замърсен с опасното вещество фипронил.

От Агенцията по храните са категорични, че няма опасност за живота и здравето на потребителите. Скандалът с яйцата и фипронилът избухна преди месец, замесени бяха 9 европейски държави, а преди две седмици достигна и до България.

До момента са открити само две пратки с яйчен прах, замърсен с опасното вещество, които са пристигнали у нас от Германия.

Не е ясно обаче какво количество от замърсената с фипронил майонеза е била консумирана от потребителите, преди да бъде иззета от пазара. Това обясниха зам-директорът на БАБХ д-р Тодорка Янковска и началникът на кабинета на министъра Атанас Кацарчев.
 
"По отношение на първата партида все още има неизядени количества, които са възбранени. Има такива, които вече са изядени, нормално е, периодът е твърде дълъг; има такива, които са с изтекъл вече срок на годност, т.е. те няма как да бъдат изядени; има и такива, които са възбранени", обясни Янковска.

"Въпросът е не дали е изядено, а дали е животозастрашаващо. В момента няма животозастрашаващо количество на пазара", допълни от своя страна началникът на кабинета на министъра Атанас Кацарчев.
 
Освен актуалната тема с фипронила и замърсения яйчен прах, от Министерството на земеделието очертаха основните приоритети в работата си. Сред акцентите е успешното усвояване на европейските средства за земеделие по линия на Общата селскостопанска политика.

"Само по програмата за развитие на селските райони през тези 100 дни са изплатени близо 250 млн. лв., като това са плащанията по всички сключени договори по инвестиционните мерки и млади фермери. Подписани са над 710 договора на стойност около 160 млн. лв.", каза Порожанов.
 
От Земеделското министерство припомниха още, че тази година страната ни отбеляза рекордна жътва, а добитата пшеница е с изключително високи качества, което е добре както за потребителите, така и за износа на зърно.

Въпреки това обаче се очаква хлябът да поскъпне по искане на производителите.

Водещи

Най-четени