Държавата си взима военния завод „Дунарит“ 28.08 | 16:30

Няма да допуснем предприятието да спре и хората да останат без работа, каза Емил Kараниколов

От iNews.bg

Държавата ще направи опит да си вземе военният завод "Дунарит". Министерството на икономиката започва активна дейност за придобиване на дружеството. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг относно актуалната ситуация в предприятието и действията на държавата за спасяването му, предаде "Фокус".

"Към момента на управителния орган на "Дунарит" им е повдигнато обвинение, което е дало основание за задействане на процедура за отнемане на лицензиите на производство. Което от своя страна би довело до тежко състояние на дружеството, а и на целия военен сектор", посочи икономическият министър.

"За съжаление в момента управителният орган, въпреки че са подали молба за освобождаване, не могат да бъдат освободени, тъй като има молба за обжалване и новите акционери не могат да влязат", обясни Караниколов. По думите му при това положение МВР трябва да предприеме действие за отнемане на лицензиите на предприятието.

"Това е недопустимо и министерството няма да го допусне. Министерството на икономиката започва активна дейност за придобиване на дружеството "Дунарит". Работим за купуване на всички кредити, за да не се стигне до процедура на несъстоятелност или продажба. Основната ни цел е запазване на дружеството и на работниците, което гарантирам пред вас, че ще се случи", обясни още Караниколов.

Кризата в "Дунарит" започна в началото на месеца. Започналата процедура по отнемането на лиценза на предприятието изкара работниците му на улицата. Те организираха два протеста срещу затварянето на военния завод, поради което стотиците му служители биха се оказали без работа.

Причината за кризата стана разследване на Специализираната прокуратура срещу изпълнителния директор Кръстьо Кръстев, който в последствие подаде оставка. Тогава министър Караниколов се срещна с протестиращите и ги увери, че "Дунарит” ще продължи да работи, лицензиите му няма да бъдат отнети. Той бе категоричен, че няма да допусне дружеството да бъде докарано до фалит. При посещението си тогава на място той посочи също, че "Дунарит" е изключително важно предприятие за икономиката и за целия военно-промишлен комплекс, затова от ведомството му следят внимателно ситуацията.

Водещи

Най-четени