ЕК одобри спасителната помощ за Dexia, но започва разследване 18.10 | 10:13

Регулаторът още не може да каже дали средствата за банката са държавна помощ или не

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) даде одобрението си за спасителната помощ за белгийското звено на Dexia. В същото време обаче чиновниците уточниха, че започват разследване на ситуацията.

Белгийското правителство отпуска 4 млрд. евро за банката, като от ЕК признават, че това е необходимо за запазване на стабилността на банковата система в страната. Но все още от регулатора не могат да дадат своето заключение дали даването на тези средства не нарушават правилата за отпускането на държавна помощ в ЕС.

Тепърва ще бъдат направени анализи дали 4-те милиарда са държавна помощ и ако да – дали се нарушават законите в тази област.

Банка Dexia до този момент е получила значителни помощи от страна на правителствата във Франция, Белгия и Люксембург. Според плановете за преструктуриране банката ще трябва да върне отпуснатите помощи до 2014 година.

Dexia беше създадена през 1996 година чрез обединението на френската банка Crédit Local и белгийската Crédit Communal. Банката има звена в Белгия (DBB), Франция (Dexia Credit Local) и Люксембург (Dexia BIL).

Белгийската DBB е една от големите банки в страната и в нея депозити държат много домакинства, местните власти и компании.

Водещи

Най-четени