ЕК разследва България заради регулации за инвеститори в земеделски земи 26.03 | 14:14

От институцията са изпратили официално писмо и до Унгария, Литва и Словакия

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) започва разследване на България, Унгария, Литва и Словакия за установяване на нарушения, свързани със законови норми, които регулират придобиването на земеделски земи. Институцията иска от страните да представят официално съображенията си относно въпросните закони, става ясно от съобщение на пресцентъра на ЕК.

Според Комисията в нормативните актове има разпоредби, които могат да се възприемат като ограничаващи свободното движение на капитали и свободата на установяване по смисъла на правото на Европейския съюз (ЕС). От институцията посочват, че подобни регулации трябва да бъдат обосновани и да съответнстват на принципите за недопускане на дискриминация и за пропорционалност.

От ЕК не изключват необходимостта от това страните-членки да имат свои собствени правила за запазване на земеделската земя за селскостопански цели и за ограничаване на спекулативен натиск върху цените на земята. Според институцията обаче това трябва да бъде в границите, установени от правото на ЕС.

В становището на Комисията се посочва, че въпросните нормативни актове в четирите страни съдържат ограничения, които създават предпоставки за дискриминационно третиране на чуждестранни инвеститори.

В това число влизат: изискване за пребиваване в дадената страна, ограничения за лица без постоянен адрес или предишна стопанска дейност в дадената страна, различни ограничения за лица без професионални познания, за прехвърлянето на правото на ползване на земи или за юридически лица, както и правна несигурност, свързана с предварителното одобрение на договорите за продажба.

ЕК настоява държавите-членки да дадат отговор на официалното уведомително писмо в рамките на два месеца.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени