ЕРП-тата искат поскъпване на тока с над 10% 23.09 | 20:13

Сегашното предложение на ДКЕВР е само компромис

От Георги Велев

Цената на тока трябва да се вдигне с над 10% от 1 октомври. Това мнение са изразили от електроразпределителните дружества. Предложеното поскъпване от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е малко под 10%, но според ЕРП-тата повишението не е достатъчно и не гарантира сигурността и качеството на преноса на ток по мрежата.

Според Стефан Абаджиев, изпълнителен директор на "Енерго Про", ценовото предложение на държавния регулатор е компромис. "То отразява в много малка степен това, което ние сме подали като ценово заявление. Освен това, според нас, то не отразява необходимостта от прозрачност в системата и от промяна на моделите на ценообразуване", допълва Абаджиев.

По думите на Петер Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, при така обявеното повишение на цената на тока, почти цялата сума ще отиде при НЕК.

От ЕВН заявиха, че ще се въздържат от коментар до четвъртък, когато ще бъде публично обсъдена цената, предложена от регулатора, информира БНТ.

Припомняме, че от ДКЕВР поискаха токът да поскъпне с около 10% от началото на следващия месец. Увеличението в цените на трите електроразпределителни дружества у нас е между 9,5 и 9,9%.

Изчисленията на комисията показват, че най-голямо ще бъде увеличението на цената на тока заклиентите на ЧЕЗ в Западна България. При тях дневната тарифа се вдига с 9,97% до 0,168 лв./квтч без ДДС. Нощната тарифа се повишава с 9,84 на сто до 0,095 лв./квтч без ДДС.

Според експерти обаче поскъпването на електроенергията трябва да е с между 3 и 5%

Водещи

Най-четени