ЕС подготви арсенала си за борба с нови финансови кризи 25.03 | 09:39

България също одобри Пакта за еврото плюс. В ЕС ще се правят редовни стрес-тестове на банките

От iNews.bg

"Приехме широк пакет от икономически мерки – одобрихме Пакта за еврото плюс". С тези думи се обърна председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой към журналистите след края на първия ден от срещата на лидерите на общността.

Той поясни, че пактът ще предложи нови качествени мерки за икономическа координация в общността.

Причините за приемането на пакта са желанието на самите държави от еврозоната да имат по-координирано управление. "Те споделят една валута и искат повече сътрудничесто извън съществуващите в момента споразумения", коментира ван Ромпой.

Пакетът е отворен и за останалите държави от ЕС – шест са държавите, които са извън валутния съюз, и дадоха своето одобрение на документа. Това са България, Полша, Латвия, Литва, Дания и Румъния.

Пактът обаче остава отворен и за другите държави от общността, които искат да се присъединят към него на по-късен етап. Засега Швеция, Малта, Чехия и Унгария заявиха ясна позиция срещу Пакта.

В Пакта за еврото плюс конкретно са вписани стриктно следване на Пакта за стабилност и растеж, наблюдение на макроикономическите показатели и имплементиране на стратегията Европа 2020.

Като част от пакта лидерите на ЕС одобриха и създаването на Европейския стабилизационен механизъм (ESM). След одобрение от страна на националните правителства в ЕС този механизъм ще замести временната мярка, по която вече бяха отпуснати помощи за Гърция и Ирландия.

"Сигурни сме, че постоянният стабилизационен механизъм ще може да разполага с 500 млрд. евро, с най-висок кредитен статус – ААА. Споразумяхме се временният кредитен капацитет на механизма да бъде 440 млрд. евро и да влезе в сила от юни", допълни още Ромпой.

По-късно стана ясно, че голямата промяна е в схемата за финансиране - тя беше въведена по настояване на Берлин. Съгласно нея ще има пет годишни плащания от по 16 млрд. евро от 2013 година до 2017 година.

Така ще има по-малък натиск върху финансите на Германия. Срещу предложението първоначално възразиха Испания и Италия.

Освен тези механизми държавите от ЕС ще бъдат подготвени за наближаваща криза с помощта на редовни стрес-тестове на банките.

Най-четени