Европа помага на Украйна да си плати сметките за газ 25.04 | 11:41

Но само тези, за които Евросъюзът реши, че с оправдани

От Георги Георгиев

Европейският съюз ще помогне на Украйна да плати част от задълженията на страната към руския производител и износител на природен газ "Газпром". Това каза европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер в края на разговорите със словашкия министър на икономиката Томаш Малатински и украинския министър на енергетиката Юрий Продан, информира ИТАР-ТАСС.

По думите на Йотингер ЕС ще помогне на Киев за плащането на сметките към Газпром, за които ЕС вярва, че са оправдани, и ще остави настрана задълженият, които приема за несправедливи.

Заедно с това еврокомисарят заяви, че използването на транзитен тръбопровод за реверс на газ е невъзможно без съгласието на "Газпром", тъй като би противоречало на задълженията, поети от словашката газотранспортна компания Eustream.

Наред с това Йотингер вярва, че "малкото решение” (за използването на маршрута Вояни-Ужгород) не се нуждае от одобрението на "Газпром”. Той напомни, че по този маршрут може да се доставят годишно до 10 млрд. куб. метра газ.

Според еврокомисаря "малкото решение може да е бързо и да се реализира още тази година”. То не противоречи на договореностите между Eustream и може да се осъществи за период от няколко седмици”. Но на втори етап ще е необходимо с Русия и с "Газпром” да се обсъди по-голямо решение, допълни Йотингер.

От своя страна украинският министър на енергетиката на Украйна Юрий Продан заяви, че реверсивните доставки на газ от Полша и Унгария, а също така и през тръбопровода Ваяни-Ужгород ще са недостатъчни за зимния период.

Очаква се Украйна и Словакия разчитат да подпишат меморандум за организиране на реверсивни доставки на газ в Братислава на 28 април. Както уточни министърът на икономиката на Словакия Томаш Малатински става въпрос за използването на газопровода Вояни-Ужгород, а не за транзитната тръба.

Водещи

Най-четени