Европейски енергиен съюз да бори газовата зависимост от Русия 02.04 | 12:23

Туск предложи съюз в рамките на ЕС, който да гарантира доставките на газ за Европа

От Христина Рафаилова

Конфликтът между Украйна и Русия може да роди ново формирование на европейските държави. В името на енергийната сигурност полският премиер Доналд Туск предложи да се създаде съюз в рамките на ЕС, който да гарантира доставките на газ за Европа. 

Според министър -председателя Евроблока трябва да плати 75% от разходите за създаването на инфраструктура, свързваща държавите членки, която да включва  и газови тръби и интерконекторни връзки. 

В подкрепа на своето предложение той припомни кризата през 2009 г.,  когато заради неуредените отношения между Киев и Москва бяха спрени доставките на синьо гориво, като сред пострадалите страни беше и България. Туск коментира, че ЕС може да се изправи пред подобна ситуация и сега. 

Полският премиер смята, че от гледна точка на тази  опасност трябва да се изградят ефективни механизми за "газова солидарност" между страните членки. Министър – председателят информира, че ще представи предложения на европейските партньори как да се повиши енергийната сигурност в Европа. Едно от тях е да се реализират общи покупки на синьо гориво.

Притесненията на ЕС  възникнаха след кризата в Украйна, при която Русия анексира Крим, който беше автономия в състава на Украйна. Именно зависимостта от Москва за доставките на газ се сочи като основна причина Евроблокът да не предприеме икономически санкции срещу Русия. Преди ден пък стана ясно, че "Газпром", че увеличава цените на синьото гориво за Украйна с  над 40 %. 

Водещи

Най-четени