Евростат: В ЕС се строи повече, в България – по-малко 17.01 | 14:52

Само в Чехия спадът е по-голям от този у нас

От iNews.bg

Продукцията в строителния сектор на Европейския съюз нарасна слабо през ноември 2018-а година, а в рамките на еврозоната се понижи за втори пореден месец, след като през октомври беше отчетено рязко влошаване в европейския строителен сектор, показват данни на Евростат, предаде БНР. В същото време строителството в България се сви много рязко, парирайки част от солидния подем през октомври.

Строителството в ЕС нарасна през ноември с 0,2% спрямо октомври, когато обаче се понижи с 1,1%, докато строителството в еврозоната се сви символично с 0,1% след спад с цели 1,6% месец по-рано.

На годишна база растежът в строителния сектор на еврозоната се подобри слабо до 0,9% от 0,6% през октомври, докато в рамките на целия ЕС се забави до 1,8% от 2,3% месец по-рано.

Поредните като цяло слаби данни не са добър знак за състоянието на строителния сектор през четвъртото тримесечие на предходната година и е малко вероятно да намалят притесненията, че забавянето на европейската икономика ще продължи и през настоящата година.

Според същото проучване на Евростат строителството в България се сви рязко през ноември с 1,2% след добър подем с 3,3% през октомври, като по този показател нашата страна е на опашката на ЕС, изпреварена единствено Чешката република (спад с 3,6%), Германия (понижение с 1,7%) и Португалия (с 1,5%).

На годишна база строителството в България се сви през ноември с 1,8% след повишение с 2,0% през октомври, отбелязвайки намаление за четвърти от последните шест месеца.

През ноември отчетливи лидери при експанзията в строителния сектор на годишна база са Унгария (ръст с 27,3%), Словения (с 18,9%) и Полша (с 16,0%), като в същото време най-солиден спад в строителството е регистриран в Румъния (спад с 4,8%), Швеция (с 2,6%) и Германия (с 1,9%).

Водещи

Най-четени