Евтаназират прасетата от свинефермата в Голямо Враново 01.08 | 12:58

Другата седмица ще приключи умъртвяването на животните и във фермите в Николаево и Бръшлян

От iNews.bg

От днес започва умъртвяването на животните от свинекомплекса в село Голямо Враново. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Русе д-р Георги Дяков по време на заседание на епизоотичната комисия, предаде БГНЕС.

Очаква се най-рано във вторник, 6 август, да приключи евтаназията на прасетата в индустриалните ферми в Николово и Бръшлен.

Въпреки мерките, от сряда има ново огнище на африканска чума в областта, този път в град Бяла, която попада в 10-километровата зона за надзор около село Пет кладенци, където бяха потвърдени случаи на болестта още на 16 юли. Там става дума за 8 обекта, като 2 от тях са регистрирани, а останалите 6 са от тип "заден двор", с около 140 животни, които ще бъдат умъртвени.

От ОДБХ заявиха, че засега няма да тръгват по частните стопанства да проверяват дали все още има незаклани прасета, тъй като сега акцентът е върху овладяване на огнищата и максимално бързо приключване на дейностите по евтаназия на животните, за да не се разраства епидемията.

Проверките ще бъдат извършени веднага щом това е възможно, обясни д-р Дяков.

Според него, хората по населените места в областта не вярвали, че има чума, докато не видят с очите си, но когато се убедят, вече е твърде късно.

От големите свинекомплекси в областта, само този в село Юделник досега успява да се опази от заразата, като днес се очаква да излязат взетите и изпратени за изследване проби от няколко умрели животни. 

Водещи

Най-четени