Евтини плодове от Полша и Гърция заливат родния пазар 01.09 | 12:50

Забелязват се първите косвени последици от руското ембарго

От Мария Стоянова

Започват да се усещат първите косвени последици от руското ембарго. Евтина европейска продукция залива пазарите у нас и подбиват цените на родната продукция. Стоките идват предимно от Полша и Гърция и преминават безпрепятствено границите на Евросъюза.

От земеделското и финансовото министерство готвят мерки за затягане на контрола по границите, за да се ограничи вносът на евтината селскостопанска продукция. Идеята е да се подпомогнат родните производители заради руското ембарго от последните седмици, съобщава "Преса".

Земеделският министър Васил Грудев посочи, че затягането на контрола ще включва увеличаване на броя на проверяваните и пломбираните превозни средства, както и засилени инспекции по тържищата и пазарите.

Заради забраната за внос на редица земеделски продукти в Русия, се забелязва засилване на нелегалния импорт в страната ни. Има фирми еднодневки, които внасят без документи и изчезват след 2-3 седмици. Те не плащат ДДС, заяви финансовият министър Румен Порожанов.

Специалистите са категорични, че дъмпинговите доставки се правят от дребни търговци с оборот под 50 000 лв., които са регистрирани по ДДС. Данъчният ефект от тяхната дейност може да бъде забелязан чак на следващата година.

Следващата седмица министър Грудев ще обсъди с еврокомисаря с ресор "Земеделие" Дачиан Чолош възможностите за компенсация на производителите. Преките щети от ембаргото се изчисляват на 5-10 млн. лева, стана ясно преди няколко седмици. Предстои оценка и на косвените.

От днес (1 септември) започва и приемът на заявки за подпомагане на земеделски стопани, ощетени от руското ембарго. 

Водещи

Най-четени