Евтини полски домати сриват цените на българските 22.08 | 08:40

Ситуацията е тежка и е свързана с руското ембарго, обяви министър Грудев

От Теодора Кокаланова

Евтини домати от Полша сриват цените на зеленчука от българските производители. За това се оплакват от бранша. Добрият външен вид на полските домати обаче не говори за по-добро качество, коментират земеделци. 

"Тази година ситуацията е доста по-тежка, свързана е и с руското ембарго. Не само доматите, а и пресните плодове, които в момента се прибират, ще бъдат трудно реализирани", коментира земеделският министър Васил Грудев.

Той обясни, че преките загуби от ембаргото за производителите ще бъдат компенсирани. По думите му щетите се равняват на 5-10 млн. лева под формата на нереализирани, но вече сключени договори. 

"По-важното обаче е обезщетението за косвените загуби", категоричен е министърът. Той посочи, че е поискал спешна среща на земеделските министри от Европейския съюз, която ще се проведе на 5 септември. На нея Грудев ще настоява за компенсиране на косвените загуби за производителите, свързани с този срив на цените. 

По отношение на рокадите в Агенцията по горите Грудев коментира, че нарушенията в структурата са много и се надява след смяната на изпълнителния директор контролът над незаконната сеч да се засили.

Във връзка с Програмата за развитие на селските райони земеделският министър заяви, че поради липса на сертифициращ орган има риск над 1,65 млрд. лева изплатени от държавния бюджет средства да не бъдат възстановени по линия на европрограмите. Той обясни, че това ще се случи, ако до 30 януари не се сформира такъв орган.

Грудев обясни, че само 6 от всички области в страната не са засегнати от болестта "син език". Той увери, че по никакъв начин заразата не е опасна за хората, нито от предаване чрез мляко, нито с месо.  

Водещи

Най-четени