Едва 30% от свинското месо в магазините е българско 29.05 | 11:40
Производителите алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити

Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България, сочи статистиката.
Производителите алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а държавата пренебрегва сектора.
България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас.
"Не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва", казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов пред БНР.
Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо: "То е около 30 процента, със 70 процента внос".
Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското.
"И към момента едно прасе, което се продава от български производител е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов.
Водещи
-
Пак тапи по АМ Тракия от днес: Спират по 4 пъти на ден трафика
От АПИ зоват да се предвижда повече време за пътуване
20.10 | 09:45
-
НИМХ с прогноза за времето през цялата седмица
20.10 | 09:15
Най-четени
-
15-годишно момче почина, след като беше намушкано в столичен мол
Часове по-късно предполагаемият извършител е бил задържан
20.10 | 09:00
-
НИМХ с прогноза за времето през цялата седмица
20.10 | 09:15
-
Пак тапи по АМ Тракия от днес: Спират по 4 пъти на ден трафика
От АПИ зоват да се предвижда повече време за пътуване
20.10 | 09:45