Експерт: Успехът на газовата ни борса зависи и от реакцията на „Газпром“ 15.10 | 13:35

Друго важно условие е тя да се кооперира с други такива в региона, отбелязва Валентин Кънев

От iNews.bg

Редица фактори ще определят развитието и успеха на бъдещата газова борса. Един от тях е реакцията и евентуалното участие на руската корпорация "Газпром". Това коментира по време на конференция Валентин Кънев, мениджър на "Балканска и Черноморска петролна асоциация", предаде БГНЕС.

Личното мнение на Кънев е, че нашата газова борса би имала успех, ако се кооперира и свърже с останалите борси в региона – нещо, което са направили румънската и австрийската.

Според мениджъра изграждането на борсата при всички положения е положителна стъпка, която ще се отрази и върху политиката на държавния доставчик "Булгаргаз".

По отношение на либерализацията на пазара, Кънев смята, че той все още е силно монополизиран с един доставчик – "Газпром", въпреки усилията на държавата да докара алтернативни източници.

Наблюденията на асоциацията са, че за последните 6 години заради липсата на реална конкуренция на пазара страната ни плаща в пъти по-скъп газ в сравнение с либерализираните страни в Западна Европа.

Създаването на истинска конкуренция на газовия пазар е сред водещите цели в секторната държавна стратегия до 2020 година. В тази насока бяха направени през лятото и поредните промени в Закона за енергетиката, с които беше създадено дъщерна компания за газовата борса. Очаква се тя да заработи до края на тази календарна година.

Валентин Кънев съобщи, че OMV е открил ново находище на газ в Румъния и проектът набира сила.

Същевременно бившият председател на КЕВР Ангел Семерджиев, който сега е в качеството си на мениджър на компанията SPM, представи развитието на аналогичен проект за проучване на нефт и газ "Враца Запад". Според Семерджиев газът би имал реализация с оглед на нарастващото търсене и недостиг на "синьо гориво" в Европа. Компанията има разрешение от 29 май за търсене на газ на находище във Враца. През август е регистриран и български клон на компанията.

По последни данни около 45% газа от Европа е внос от Русия.

Водещи

Най-четени