Експерт: Цената на тока се повишава изкуствено 21.09 | 15:00

Договор за удължаване на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" ще има до края на месеца

От iNews.bg

Цената на тока се повишава изкуствено. Няма как да имаме свръхпроизводство на електроенергия и в същото време да се увеличава нейната стойност. Това коментира пред БНР бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Йорданов. По неговите думи произвежданият от атомната централа ток се продава значително по-скъпо, защото задължително минава през посредници преди да се продаде на крайните потребители. 

"Единият посредник е НЕК,  а другият посредник са частници, които също като стават посредници увеличават цената на тока. Затова години наред ние, група експерти, пледираме и трябва да се приеме тази Национална стратегия 2030-2050-а година за развитие на енергетиката в България, защото не може  да имаш свръхпроизводство и в същия момент да имаш постоянно повишаване на цената на тока”, обясни Йорданов.

От своя страна новият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов потвърди, че до края на септември ще бъде подписан договорът за удължаването на живота на V и VI блок на централата. "Ако до края на месеца успеем да сключим договора, се очаква изпълнението да завърши някъде края на 2016-а година. Така че като срок вече от всякъде сме притиснати, тъй като знаем, че на V-ти блок първо изтича ресурса", обясни той.

Ангелов допълни още, че VII блок трябва да бъде построен, но е необходимо това да стане при изгодни за страната условия. По думите му обаче решението за това не е в неговите компетенции, а в тези на правителството.

По отношение на рокадите в атомната електроцентрала Димитър Ангелов подчерта, че няма представа защо бившият вече неин шеф Иван Генов е бил отстранен. 

"Не мога да кажа защо е отстранен Генов. Аз, когато бях там, нямаха намерение да освобождават Иван Генов, защото се очакваше той да остане в борда на директорите и да работим заедно, да има приемственост и да решаваме съвместно бъдещето на централата”, допълни той.

Водещи

Най-четени