Еленко Божков: Зад Еврохолд прозира сянката на Цветан Цветанов 25.06 | 14:00

Шефът й Асен Христов има присъда, заяви енергийният експерт

От iNews

Зад Еврохолд прозира сянката на Цветан Цветанов. Това заяви енергийният експерт Еленко Божков пред БСТВ.

Финансовото състояние на холдинга в момента се проверява от Комисията за финансов надзор и се очаква до края на седмицата да бъдат предствени и резултати от проверката.  Застрахователният и финансов холдинг Еврохолд, който иска да купи ЧЕЗ за 335 млн. евро, не е в добро финансово състояние, което остро поставя въпроса за финансирането на сделката, подчерта пред БСТВ енергийният експерт.

Междувременно стана ясно, че изпълнителният директор на ЕВРОХОЛД Асен Минчев Христов има присъда от Русенския съд затова, че "противозаконно е попречил на орган на власт да изпълняват задълженията си и да контролират спазването на правилата на движение", съобщават наши източници, които ни изпратиха и факсимиле от присъдата от 6 юни 2007 г, подчертават от БСТВ.

Според Еленко Божков пък Асен Христов е свързан и с бившия председател на ГЕРБ Цветан Цветанов  Според енергийния експерт държавата, а не частни дружества трябва да притежават най-голямото електродружество у нас.  Финансови експерти обясняват, че ако чужди банки финансират сделката, то като обезпечение ще се използват сметките за ток, които досега събираше ЧЕЗ. Това означава, че в договорите с тях ще залегнат планирани увеличения на цената на тока за бита и бизнеса.

''Еврохолд'' е фирма, която е започнала от нулата в бранша на енергетиката. Подозрителното е, че нищо не знаем относно състава на експертите, политиката на инвестиции и ремонти. Не знаем нищо и за нейния текущ капитал, а само следващата година трябва да започне с разход от около 180 милиона лева'', поясни експертът.

Водещи

Най-четени