Енергийни компании търсят кадри в дуалните паралелки 30.01 | 14:35

Въпреки това в тях няма толкова ученици, колкото техници се очаква да се пенсионират

От Кристиан Костурков

Бизнесът у нас от години се оплаква от липса на кадри и най-вече на млади. Затова и той, и държавата, все повече залагат на дуалното обучение, за да намерят бъдещи млади специалисти и техници, за чиято дейност не е задължително висшето образование. Оказва се обаче, че при "ЕВН България", например, предстои да се пенсионират повече служители отколкото в момента деца участ в паралелките за дулано обучение. От компанията разказват, че помагат активно за обучението и си партнират с 6 професионални гимназии в градовете от Югоизточна България, където развиват дейност. Става въпрос за Смолян, Кърджали, Стара Загора, Бургас, Ямбол и Пловдив. Към момента в тях има 70 ученика, които се обучават в специалност "Електрообзавеждане". Отделно петима завършили от Бургас вече са назначени като служители в някоя от компаниите в групата на ЕВН. Въпреки това обаче продължава да се очертава глад за кадри в тези дружества и в бъдеще.

"В рамките на следващите 5 години при нас ще се пенсионират много повече техници от децата, които ще завършат паралелките с дуално обучение", казва зам.-председателят на УС на "ЕВН България" Калина Трифонова. Тя допълва и че освен това никое от тези деца не е гарантирано, че ще започне работа в компанията, нито пък може да бъде задължено. Единственото, което може да прави дружеството, е да се надява, че чрез партньорството си с тези професионални гимназии и паралелки ще успее да спечели нови млади кадри.

В рамките на изпълняваните в момента проекти компанията провежда произвиодствена практика с учениците от 11 и 12 клас. Което им дава възможност да се докоснат и реално да усетят как се върши работата, за която учат, а не всичко да бъде само на теория, обяснява още Трифонова. За най-изявените ученици – без отсъствия, с добър, много добър и отличен успех, ЕВН дава и месечни стипендии. Но въпреки това пак няма гаранция, че тези ученици ще отидат да работят в компанията, когато завършат.

Водещи

Най-четени