Енергийното министерство тръгна да гаси народното недоволство от двойните сметки за ток 26.01 | 09:25

ДКЕВР ще проверява защо хората са получили двойни фактури

От iNews.bg

Енергийното министерство започна да гаси поредното народно недоволство заради сметките за ток с проверка на електроразпределителните дружества. След като стана ясно, че някои клиенти на ЕРП-тата са получили по две, вместо по една фактура  Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започва проверки.

Това стана ясно от думите на ресорния министър Теменужка Петкова пред БНТ. Тя заяви, че ако бъдат установени нарушения, то върху ЕРП-тата ще се стовари цялата строгост на закона.  

В края на миналата седмица стана ясно, че във Варна хората са получавали двойни сметки за ток. В същото положение са и жители на Русе. 

Преди ден енергийният министър обясни, че всъщност тази практика не противоречи на законовата уредба.  Петкова обеща недомислицата в нормативната база да бъде отстранена. 

Първото отчитане обхваща периода от 23 ноември до 21 декември 2014 г. Направено е и второ извънредно отчитане за периода от 22 декември до 12 януари”, поясни министърът. От думите й стана ясно, че енергийният регулатор ще предприеме действия в рамките на своите компетенции, за да извърши проверки относно периодите на отчитане и формирането на сметките. 

Недоволството на хората срещу  сметките за електроенергия със сигурност са чувствителна  тема  за управляващите. Именно протестите заради  огромния скок в цените  на тока  предизвикаха оставката на предишния кабинет Бойко Борисов. 

Варна се превърна тогава в града с едно от най – активните протестиращи.  Демонстрациите бяха  белязани и с трагичната смърт на Пламен Горанов, който се самозапали пред сградата на общината. 

Водещи

Най-четени