Енергото: Идват големи сметки за ток 12.01 | 19:20

Заради студа навсякъде се отчита по-голямо потребление, компаниите готови да предложат разсрочено плащане на по-бедните абонати

От iNews.bg

Хората у нас ще трябва да платят по-високи сметки за ток за декември и януари. Това се отнася най-вече за тези, които се отопляват с електричество. Такива са по-голямата част от домакинствата у нас. Заради сериозното застудяване те потребяват повече ел.енергия, поради което и фактурите, които предстои да получат, ще бъдат за по-сериозни суми.

И трите електроразпределителни дружества отчитат по-голяма средна консумация на ток през декември 2016 г. в сравнение със същия месец на 2015 г. В Западна България, където оперира ЧЕЗ, средната стойност на фактурите за миналия месец е с 16% по-висока спрямо тази от предходния декември. Клиентите на ЕВН в Югоизточна България пък са потребили средно с 19.5 на сто повече ток, предаде "Дарик". Хората, живеещи в североизточната част на страната пък са имали с 10% по-голяма консумация.

Тези цифри обаче не означават, че всеки от абонатите трябва да очаква по-висока сметка или че увеличението на сумата по фактурата ще бъде толкова. Всяка сметка е строго индивидуална и зависи от потреблението. Естествено хората, които се топлят с парно, газ, печки на дърва и въглища и т.н., по всяка вероятност няма да получат по-големи сметки. И обратното, греещите се с електрически печки и климатици ще трябва да се подготвят за по-солени фактури, предупреждават от ЕРП-тата.

От компаниите са готови да предложат различни варианти на хората, които няма да могат да си позволят да платят наведнъж по-високите си сметки. За целта обаче клиентите ще трябва да се свържат с тях, за да се договорят как да стане това. В най-масовия случай ще получат предложение за разсрочено плащане.

По-рано днес председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов съобщи, че около 14% от българите се затрудняват с плащането на сметките си за ток. Според него това са около 480 хил. граждани на страната. Те попадат в категорията "енергиийно бедни".

Водещи

Най-четени