Жегите на Балканите вдигнаха износа на ток 03.09 | 11:28

България е продала в чужбина над 37% повече електроенергия от миналата година

От iNews.bg

През тази година България е започнала да изнася значително повече електроенергия спрямо миналата. Това показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за периода януари-август 2015 г. През това време страната ни е експортирала 7.7 млн. мегаватчаса ток. Което е с 2.1 млн. мегаватчаса или с 37.5% повече спрямо същия период на 2014 г.

Основната причина за ръста на износа е горещото време на Балканите, където са основните пазари за българския ток. Летните жеги са принудили хората да използват повече климатиците си, което е довело и до по-голямото потребление. В същото време през тази година беше повишен и капацитетът на електропроводите ни към Гърция, която е основният консуматор на ел.енергия от България. След нея се нареждат и останалите ни съседи Македония, Турция, Сърбия и Румъния.

От справката на ЕСО става ясно още, че производството на електрическа енергия у нас се е увеличило с 9.36% през първите 8 месеца на годината. Така в края на август то достига 33.1 млн. мегаватчаса. Най-сериозен ръст отчитат ВЕЦ-овете, които са произвели 4.82 млн. мегаватчаса ток, което е с 63% повече спрямо периода януари-август 2014 г. Потреблението в България също е нараснало - с 3.3%.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени