Жилищата до метрото – хит на пазара на имоти 25.08 | 19:15

Брокерите отчитат леко повишение на цените

От iNews.bg

Имотите в близост до удобен транспорт са най-предпочитани от наемателите и купувачите, като засега метрото е без конкуренция. Затова кварталите с метростанции са най-популярни сред търсещите ново жилище, твърдят от агенции за недвижими имоти. Във въпросните райони цените са с около 15% по-високи от средните. Наемът на месец на двустаен апартамент е 250 евро, а за тристаен – 330-350 евро.

Брокерите споделят, че се наблюдава леко покачване на цените на имотите, както и на наемите. Една от причините за увеличението е идващата нова учебна година и по-голямото търсене на жилища под наем или за купуване в градовете, където има университети и колежи. Най-търсени пък са едностайни и двустайни жилища, по възможност напълно обзаведени.

С между 20 и 50% пък са се качили цените на наемите на имотите по морето. Според брокерите това е нормално предвид летния сезон и увеличаващата се работна ръка през този период.

Така двустаен във Варна за летните месеци се дава под наем за 500 евро, вместо за 300, колкото върви извън сезона. По-отдалечени от морето апартаменти вървят на същата цена, но с включени в нея консумативи - ток, вода, спално бельо и др.

Интересът на чужденците, основно руснаци, към апартаменти в затворени комплекси, продължава въпреки по-слабите очаквания. Средната цена за втори дом се е повишила леко и тръгва от 30 000 евро за имот.

Чуждите купувачи търсят най-вече луксозни, напълно обзаведени имоти, отдалечени до 1,5 км от морската ивица. Интерес има и към къщи на първа линия, но сделките били единични не само поради малкото предлагане, но и заради ограниченото платежоспособно търсене, информира в. "24 часа".

Очакванията на бранша са цените на имотите да продължат да се вдигат и през есента. Търсенето на офис сгради остава постоянно, като средната им цена за наем е около 4-6 евро за кв. м.

Водещи

Най-четени