Забавянето на нова АЕЦ е истинско престъпление, смята Румен Петков 10.12 | 10:59

От Демократична България сме против проекта, заяви Мартин Димитров

От iNews

Нова АЕЦ би дала съществен принос за енергийната сигурност на България и ценообразуването в добрия смисъл - за населението и за икономиката. Най-чистата енергия е ядрената, забавянето е истинско престъпление. Това коментира пред БНТ Румен Петков от АБВ.

От Демократична България сме против проекта, данните показват, че за 11 месеца имаме нарастване на износа с 40%. Потреблението у нас обаче намалява с 4%. Ако сега имахме втора електроцентрала, тази енергия нямаше да има за какво да бъде използвана. Реализирането на проекта ще оскъпи цената на тока, каза Мартин Димитров.

"Не може този проект да не бъде съобразен със стандартите за ядрена безопасност след "Фукушима". Трябва да има нова оценка на ядрената безопасност, нова социално-икономическа оценка, нова ОВОС, за да можем да гарантираме безопасността на първо място. Площадката е сеизмично опасна", допълни още той.

Румен Петков каза, че това са разсъждения, базирани на страховете на обществото.

"По същия начин се говореше: "Турски поток" няма да има. "Турски поток" вече е факт, ние ще си купуваме руската газ от Турция. Сега се лъжем, че имаме достатъчно енергия. Фактът, че имаме ръст на износа с 40% показва достатъчно ясно, че енергетиката е стратегически отрасъл и за националната ни сигурност. Да спрем да лъжем със сеизмистиката. Стрес тестовете показаха, че това е един от най-стабилните проекти", коментира още Петков.

Водещи

Най-четени