Задава се бум на строителството у нас 29.05 | 12:09

Занижените цени в момента и повишеното търсене ще съживят имотния пазар

От Мария Стоянова

Брокери и агенции за недвижими имоти прогнозират бум на жилищното строителство у нас. За активизирането на сектора главна заслуга имат заниженията в цените на имотите и леко повишеното търсене.

По думите на експерти от бранша засега най-голям интерес се наблюдава към най-евтините и най-малките жилища. Прогнозите са обаче, че до края на годината може да се наблюдава повишаване на цените, защото евтините жилища, които са добър клас, вече са на привършване. Според наблюденията най-голямо търсене има на по-новото строителството от висок енергиен клас.

Най-активен ще остане пазарът в София, в който се очаква обемът на продажбите да продължи да нараства при стабилни цени. Друг важен аспект си остават морските ваканционни имоти. Очаква се увеличение и на интереса към зимните курорти от страна на българските купувачи, предаде "Монитор".

По отношение на старите апартаменти които се предлагат на пазара на имоти, засилен интерес има към двустайните такива, които се търгуват в порядъка на 40 хил. - 45 хил. евро, заедно с тристайните, които са в диапазона от 50 хил. до 60 хил. евро.

Наблюденията на брокерите показват, че в момента купуват главно българи, работили по-дълго време извън страната, които имат планове след време да се върнат. Също така има увеличение на тези, които пазаруват апартаменти с цел да ги дават под наем. 

Водещи

Най-четени