Заливат ни с детски стоки менте 28.08 | 10:43

Масово фалшификатите се вкарват у нас преди началото на учебната година

От Георги Велев

Фалшиви детски стоки започнаха да заливат българския пазар преди началото на новата учебна година. Само на граничен пункт Капитан Андреево вече са заловени близо 100 хиляди фалшиви копия на маркови детски дрехи, обувки, раници, ученически пособия и играчки, предаде БНТ. Въпреки усилията на властите детските стоки менте могат да се намерят в почти всички търговски обекти, включително и моловете. Интересът към тях е голям, въпреки че могат да са опасни за здравето.

Проблемът с фалшивите стоки е не само по известните пазари като този в Димитровград, съобщава Нова телевизия. При последните проверки са открити 1500 ментета. Никой от търговците няма и сертификат за произход.

Не всички стоки без сертификат обаче са ментета. Голяма част от тях са произведени по същия начин като оригиналните и със същите материали, но не са платени правата за марките и затова са по-евтини. Търговците на пазара в Димитровград признават, че фалшиви стоки има все по-рядко, защото заради намалелите обороти рискът не си струва. А наказанието е затвор до 8 години и глоба.

Сега фалшивите стоки се продават основно по морето и в търговските центрове. Много от тях се произвеждат в България, за целта отличителните елементи на марките се внасят отделно от самите изделия.
"Имаме задържания на отделни етикети от текстилните облекла или ципове, или щамповани изображения, които впоследствие се пришиват към облеклата", коментира началникът на митнически пункт Капитан Андреево Красимир Костадинов. Вносителите на ментета рядко рискуват с големи количества. Най-често фалшивите стоки в складовете на митниците се трупат капка по капка.

"Обикновено големи търговци закупуват стоката предварително в Турция или от страната, от където се взема тази стока, и после я разпределят на по-дребни прекупвачи", допълни Костадинов.

Така куфарните търговци не попадат под ударите на закона, защото знаят колко точно могат да внесат като стоки за лична употреба.

Водещи

Най-четени