Започва Световният икономически форум в Давос 26.01 | 07:14

Драконовски мерки за сигурност в швейцарския курорт по време на форума

От iNews.bg

В швейцарския зимен курорт Давос днес се открива Световният икономически форум. Темата на разговорите през тази година ще бъде "Споделените норми за нова реалност". 

Мерките за сигурност и през тази година ще са драконовски. Още от вчера е забранено прелитането на всички самолети и други летателни апарати в зона с радиус 46 километра от курорта. И това никак не е случайно - в рамките на бизнес форума ще участват водещи политици, бизнес лидери и представители на неформални организации.

През следващите четири дни те ще дискутират важните неща за развитието на световната икономика. Едно от тях – климатичните промени, заема основно място не само в дневния ред на дискусиите.

Организаторите на Давос вече мислят "зелено" и забраниха в курорта да влизат коли, които имат над 200 грама на километър въглеродни емисии. Разходът на гориво трябва бъде максимално 9 литра за 100 километра, а енергийният клас – поне D.

За нуждите на 2,5 хил. участници ще бъдат пуснати и специални автобуси от Цюрих до швейцарския курорт. Така всички, чиито автомобили не отговарят на строгите изисквания на организаторите, все пак ще могат да участват в дискусиите.

Новост тази година е силното присъствие на Давос в Интернет. Много от дискусиите ще бъдат предавани онлайн. Социалните мрежи са поканени да коментират, а световните лидери ще отговарят на въпроси, записани в You Tube.

Тази промяна изпълнителният директор на форума Клаус Шваб обяснява с новата реалност Интернет. "Живеем в абсолютно цифровизиран и глобализиран свят и трябва да открием нови механизми да се справим с него", коментира той.

Водещи

Най-четени