Започва масова ваксинация на животни и дезинфекция срещу заразния дерматит 21.04 | 20:44

Болестта застигна и Македония. Нашите животновъди чакат първите медикаменти

От iNews.bg

Пръскането с летателна техника срещу насекоми, които са преносители на Заразния нодуларен дерматит, ще започне още тази събота. Към момента служители на областните дирекции по безопасност на храните дезифекцират районите около засегнатите ферми.

Това стана ясно на извънредния Консултативен съвет по животновъдство, който се проведе днес, информират от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Фермерите, чиито стопанства са засегнати заради болестта по едрите преживни животни, са били подробно запознати с епизоотичната обстановка в страната, клиничните признаци на заболяването, както и с мерките които са предприети от МЗХ и Българска агенция по безопасност на храните.

На животновъдите било обърнато внимание да избягват посещенията на случайни хора и навлизанията на животни във фермите им.

Ако това се окаже невъзможно, те ще трябва да подсигурят защитно облекло и да извършват сами дезинфекция, защото заболяването се предава и по механичен път.

Фермерите трябва да замрежат оборите и да обработват фермите и животните си с репеленти, за да се избегне заразяването на животни чрез ухапване от насекоми.

Животновъдите били информирани, че вследствие на ваксинацията са наложени ограничения за придвижване на живи животни и търговията с продукти от тях.

По думите на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, всички действия от страна на държавата се изпълняват възможно най-бързо.

Според европейското законодателство, това е "жива ваксина" и трябва първо да бъде констатирано огнище на болестта, след което да се премине към ваксинация. Министър Танева обявила, че от днес, фермерите с първите умъртвени животни ще получат обезщетенията и заявила, че всяка от страните трябва стриктно да изпълнява задълженията си по ликвидиране на заболяването.

"На 27 април първите 150 хиляди дози от ваксината срещу заразен нодуларен дерматит ще бъдат доставени в България и вече всички налични дози са насочени към страната. От днес има потвърдено огнище на болестта и в Македония", казал от своя страна Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието и храните.

Според изготвения план за ваксинация ще бъдат имунизирани всички възприемчиви животни в областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Пловдив, както и някои рискови общини в областите Бургас, Кърджали, Смолян и Благоевград. Това са близо 350 хиляди едри преживни животни.

Заради потвърденото огнище на болестта в Македония и първоначалният план за дезинсекция ще бъде променен.

Точният график за пръскане с летателна техника ще е готов утре. Пръскането срещу насекоми с летателна техника ще започне първо около засегнатите зани в Хасковско и Старозагорско.

Водещи

Най-четени