Започна новата кампания за събирането на данъци 03.01 | 13:15

През тази година физическите лица ще подават декларации за доходите до 2 май

От Деляна Петкова

От днес, 3 януари 2012 година започна приемането на декларациите за облагането на доходите на физическите и юридическите лица, съобщават от Националната агенция по приходите.

През тази година документите на физическите лица ще могат да бъдат подавани до 2 май 2012 година. Обикновено кампанията приключва на 30 април, но денят е почивен, затова и срокът се удължава, уточняват данъчните. Който иска да ползва 5% отстъпка от данъчните си задължения пък ще трябва да подаде декларацията си до 10 февруари 2012 година. До тази дата трябва да бъдат внесени и задълженията.

Отстъпка от 5% ще ползват и гражданите, които изпращат декларациите по електронен път, но декларацията трябва да бъде подписана с електронен подпис. За тях задължението да се внесат дължимите данъци е до 2 май.

Годишните данъчни декларации на юридическите лица се подават до 2 април 2012 година, тъй като 31 март е почивен ден. Юридическите лица могат да подадат декларациите си по електронен път, на гише или чрез пощенски оператор.

Отстъпки има и за юридическите лица - ако годишната данъчна декларация и задълженията, както и годишния финансов отчет бъдат внесени до 2 април по електронен път, ще могат да бъдат ползвани отстъпки в размер на 1% от годишния корпоративен данък, но не повече от 1000 лева.

Електронни формуляри на данъчната декларация за облагане на доходите на физическите лица и декларацията за корпоративни данъци вече са достъпни в интернет сайта на НАП.

Водещи

Най-четени