Здравко Здравков: Не е ясно дали стротелството на небостъргача е законно 27.03 | 13:44

Главният архитект на София получавал SMS-и за натиск от собствениците на „Артекс“

От iNews

За момента не е ясно законно ли е строителството на сградата "Златен век” в столичния квартал "Лозенец”. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков, предаде бТВ.

По думите му ДНСК трябва да каже дали това е така и в случай че е незаконно, според правилата незаконната част би трябвало да се премахне. По думите на Здравков разрешителното за строеж на "Златен век” не е презаверявано, а това е можело да се случи до ноември 2018 г.

Главният архитект на София не можа да отговори на въпроса по какви правила строителството продължава и в момента.

Освен това в тази сграда според издадените разрешителни не би трябвало да има жилища. Тя е административна и обектите вътре са описани като ателиета. Ако се продават като апартаменти, хората трябва да знаят, че ще плащат по-високи данъци, допълни главният архитект. 

Той потвърди, че е получавал SMS-и за натиск от семейство Мирянови, но отказа да ги покаже. Коментира също, че те не са единствените, които се опитват да му влияят.

Не стана ясно защо в документацията за строежа на "Златен век” се взема предвид позицията на заместник-регионалния министър Валентин Йовев, че за сградата трябва да важат новите правила и съответно разрешителното за строеж да е 10 години, а не позицията на регионалния министър, която казва, че писмото на нейния подчинен няма правна стойност.

Водещи

Най-четени