Зелената енергия блокирала износа на ток 01.07 | 21:40

Асен Василев подкрепи направените енергийни промени

От Десислава Маданска

Промените в закона за енергетиката, които парламентът прие преди дни са стъпка в правилната посока. Това заяви бившият премиер от служебното правителство Асен Василев пред bTV. Според него обаче кабинетът "Орешарски" е можел да включи в закона и други реформи, сред които разпоредба да се изкупува тока не от всички производители, а само от високоефективните.

Той издаде и други подробности "от кухнята” на икономическото ведомство. Когато той се настанил на кормилото на институцията, над него бил оказан натиск да не уволнява тогавашния шеф на АЕЦ "Козлодуй” Валентин Николов.

"Да го кажем така - в момента, в който намериш по-качествен човек, на него му се обяснява как е по-добре за него да не се захваща с тази задача”, каза завоалирано бившият служебен министър.

Според него проблемите с износа на електроенергия у нас са големи. На практика тази печеливша иначе дейност е блокирана заради скъпите "добавки” при определяне цената на тока - зелена, кафява, които правят стойността на изнасяната енергия прекалено висока, особено на фона на голямата конкуренция в Европа.

Водещи

Най-четени