Земеделци на бунт срещу ниските изкупни цени на млякото 12.11 | 20:04

Хората едвам свързват двата края

От Георги Велев

Млекопроизводители и животновъди от страната затвориха пътя от Ямбол към Лесово в сряда. Те протестираха срещу ниските изкупни цени на млякото и условията, при които са поставени от години. От земеделското министерство обещаха преговори и решение на проблемите им.

В протеста се включиха над 100 души от цяла Южна България. Исканията им са гарантирани цени, защита на родното производство, изплащане на субсидиите и компенсации от държавата за литър мляко. Изкупната му цена сега е 50-60 стотинки на литър.

"Ниските изкупни цени и на животните, и на млякото ни доведоха до такова положение, че всеки месец трябва да продаваме по няколко животни, за да си докараме заплати”, обясни животновъдът Живко Гинчев пред bTV.

След 20 години работа в стопанство с 240 животни Йордан Парушев е готов да захвърли всичко. "Като си премахна данъци, осигуровки и заплати, аз си отивам с 500 лв. месечно. Сега са 7 човека, съкратил съм трима, аз съм тракторист и почти всичко останало. Моето ежедневие е пълен хаос, обясни животновъдът.

За него също така няма и почивен ден, а всеки ден става в 4:00 часа. Според него ниската изкупна цена на млякото е само един от многото проблеми през годините. "Ако има правила, всеки да си знае правилото производител-преработвател-търговец, тогава ще сме горе-долу добре", смята Йордан Парушев.

"В момента готвим наредба за договорни отношения между изкупвачи и млекопроизводители, в който ще бъде посочено всичко, което българския фермер иска", увери директорът на Дирекция "Животновъдство" в Министерството на земеделието Златка Възелова.

Експерти от ведомството обещаха на протестиращите диалог и правила, които да изправят бранша на крака.

Водещи

Най-четени