Зимнината ще ни излиза солено заради обилните дъждове 05.09 | 12:23

Масово производителите отчитат по-ниска реколта през тази година

От iNews.bg

С около 10-15% ще поскъпнат консервите през тази есен, прогнозират производители. Причина затова са обилните дъждове през лятото, заради които реколтата е по-слаба.

През 2013 г. у нас са произведени около 150 хил. тона домати, а през тази ще бъдат набрани около 75 хил. тона, затова цените вървят нагоре. Доматите например на едро се изкупуват по 45-50 ст. за кг, а миналата година бяха 25 ст. В същото време качеството е по-лошо - върху плодовете има язви и петна, които трябва да бъдат почистени. Това е загуба на материал, което допълнително оскъпява крайния продукт, информира в. "Преса".

И при родната капия също се наблюдава повишение на цената – между -0,90 и 1 лева за килограм. Така най-вероятно и чушките в буркан ще са по-скъпи от миналогодишните. Надеждата на производителите обаче е да има малко намаление, а и след 20 септември се очаква да започне внос на по-евтина стока от Македония.

Освен консервите се очаква и сладката да поскъпнат. Лоша година отчитат производителите на череши, кайсии и вишни. Така например бурканче със сладко от череши от 314 грама ще е с около 30 стотинки по-скъпо от миналата година.

По-скъпа ще бъде и домашната зимнина. Въпреки това много хора отделят от ценното си време за приготвянето й. Причината е, че тя има едно безспорно предимство. Лютеницата е от червени чушки и домати, а не от тиква, киселите краставички не съдържат консерванти, а в бурканите с домати не се слагат гнили плодове.

В момента консервните фабрики работят на пълни обороти и произвеждат главно лютеница. Нейното качество се подобрява с всяка изминала година, коментира авлина Параскова, директор на Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. Тя твърди, че фирмите вече си доставят по-качествено доматено пюре от Китай. Предприятията внасят около 65% от тази суровина.

Най-сериозният проблем в консервните фабрики обаче е недостигът на работна ръка, обяснява Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Въпреки голямата безработица желаещите да работят за 600-700 лева месечно са малко.

Водещи

Най-четени