Злоупотребяват ли големите вериги с българските производители? 06.09 | 10:51

Българският продукт трябва да бъде толериран, категорични са от Съюз „Произведено в България”

От Елица Елефтерова

Напоследък с нова сила се разразиха полемики по темата имат ли големите търговски вериги монополно положение на пазара за хранителни стоки у нас и ако е така – злоупотребяват ли с него за сметка на производителите ни. Както обикновено в подобни случаи – заваляха идеи за налагане на ограничения в работата на хипермаркетите по отношение на стоки и дори работно време.

Българският продукт трябва да бъде толериран, категорични са от Съюз "Произведено в България”, където членуват и браншовите организации в сферата на хранително-вкусовата промишленост.

"Българските производители не са врагове на чуждите вериги, нито пък те са наши врагове, но държавата не може да остане безучастна пред хегемонията на субсидираните евтини вносни стоки от ЕС, които в различните вериги съставляват между 80-90% от артикулите”, заяви Димитър Маджаров от Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите, която е член на Съюз "Произведено в България”.

Налагането на определен лимит върху вносните стоки в чуждите хипермаркети няма да е прецедент, тъй като други членки на Европейския съюз, като Полша, Германия, Франция и други, отдавна са въвели изискване тяхната продукция да заема над 75% от щандовете. Полша например постави такова условие още с влизането на чуждите компании и там такива дебати там изобщо не се водят.

За разлика от България обаче Полша, Германия и Франция имат огромно земеделско производство и предостатъчно пресни и преработени продукти, с които да напълнят супермаркетите, контрират икономически експерти.

И припомнят, че по-голямата част от търговските вериги в Европа са немски и френски и е повече от естествено те да толерират националните си стоки. С просто око може да се види, че преработените продукти в "Кауфланд” са преобладаващо немски, а в "Карфур” – френски.

За войната между производители и вериги четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени