Изборите в САЩ раздвижиха борсите 12.11 | 14:37

Индексите на „Уолстрийт“ тръгнаха нагоре след победата на Тръмп

От iNews.bg

Изминалата седмица, през която Доналд Тръмп бе избран за президент на САЩ, бе най-успешната за водещите борсови индекси в страната от години. Сривът на мексиканското песо след изненадващата победа на Тръмп обаче продължи до нов отрицателен рекорд.

Тази седмица бе най-успешната за промишления индекс Дау Джоунс от пет години, предаде "Ройтерс". Той добави 0.21% вчера, за да достигне рекордно високо равнище при затваряне от 18 847 пункта. Повишението на Дау Джоунс за цялата седмица е 5.4%.Индексът на високотехнологичните дружества Насдак добави 0.54%, за да достигне 5237 пункта. По-широкообхватният Стандард енд Пуърс 500 загуби 0.14%, смъкнат от слабостта на акциите на енергийните компании, до 2164 пункта. Той обаче прибави 3.8% за цялата седмица - най-голямото по рода си увеличение от две години.

Американският долар продължи да поскъпва, а лихвите по държавните облигации - да се повишават. След изненадващата победа на Тръмп във вторник инвеститорите залагат на неговите предизборни обещания да опрости регулациите в здравния и финансовия сектор. Те очакват още той да намали данъците и да увеличи разходите за инфраструктура с цел стимулиране на икономическия растеж, но с цената на по-голям бюджетен дефицит и по-висока инфлация.

Американският лек суров петрол и сортът Брент от Северно море поевтиняха с повече от 2 процента, след като ОПЕК съобщи, че добивът е счупил нов рекорд през октомври. Златото отстъпи с 2.8% до 1224 долара за тройунция вчера. Благородният метал загуби над 6 процента от стойността си през изминалата седмица - най-лошата за него от три години и половина. Причина за това е пренасочването на инвеститорите към промишлените стоки заради обещанията на Тръмп за икономически растеж.

Още четете в Econ.bg

Водещи

Най-четени