Извънредно заседание заради сметките за ток 26.01 | 16:02

Вдигат 10 пъти санкцията за неправилно отчитане на електроенергията

От iNews.bg

Санкцията за неправилно отчитане на потреблението на електричество от страна на енергийните дружества може да скочи 10 пъти. Това стана ясно от изказване на председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев в Хасково.

Той посочва, че утре (27 януари) в 14 часа ще бъде свикано извънредно заседание на комисията, като на него участие ще вземат представители на енергоразпределителните дружества.

Като причина за срещата Добрев посочва недоволството на някои от абонатите на Енерго-Про от две сметки за изразходвана електроенергия, които са за по 20 дни. "Срокът за плащането им обаче е един и същ”, обяснява Добрев, цитиран от БТА.

"Трябва да бъде ясно, че ще бъдем безкомпромисни в това отношение и няма да позволим да се повтарят ситуации, които са добре познати на всички”, коментира още той. 

Според председателя на парламентарната комисия е възможно санкциите, заложени в измененията в Закона за енергетика, да бъдат многократно увеличени между първо и второ четене.

Делян Добрев посочва, че случаят с Енерго-Про много прилича на този от края на 2012 г., когато много български граждани получиха сметки за 45-50 дни и наведнъж трябваше да плащат консумирания ток за повече от месец.

"Тази година ние предприехме необходимите действия - още в началото на декември миналата година предупредихме и трите електроразпределителни дружества, че трябва да спазват законодателството”, казва депутатът.

Председателят на комисията по енергетика коментира още, че на заседанието утра от ЕРП-тата ще трябва да представят данни за всички подобни случаи. "Имаме информация, че в района на Варна около 67 хиляди абонати са засегнати, но чуваме за такива случаи и сред абонатите на ЧЕЗ”, обяснява той.

Водещи

Най-четени