Изграждането на АМ „Хемус“ е приоритет за правителството 28.04 | 21:42

Трасето в участъка Шумен – Белекопитово ще бъде готово след около година

От iNews.bg

"Изграждането на АМ "Хемус" е приоритет за правителството, полага се асфалт в участъка Шумен - Белокопитово, продължава разработването на идейните проекти за останалата част от автомагистралата". Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която инспектира изграждането на новия близо петкилометров участък на АМ "Хемус" Шумен - Белокопитово, включващи и изпълнението на най-големия пътен възел в България - "Белокопитово".

По думите на терзиева общата стойност на този участък от автомагистралата е 65 млн.лв. с ДДС, осигурени от държавния бюджет. По него се строи от август и се очаква строителството да завърши до пролетта на следващата година.

"Строителят се е възползвал от топлото време, работил е през зимните месеци по участъка, който е изпълнени почти на 12%", уточни Терзиева.

От Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч вече се работи по идейния проект.

"За участъка от разклона на Ловеч до Велико Търново предстои приключване на тръжната процедура за избор на проектант", припомни министърът.

Регионалният министър съобщи още, че със средства от програмата "Транзитни пътища пет" през следващия месец започва рехабилитацията на два "ключови участъка" от републиканската пътна мрежа в Шуменско - шест километра на пътя от Велики Преслав до границата с област Търговище и 24 километра от пътя Смядово - Велики Преслав.

По думите на Терзиева обща стойност на двата участъка е около 14 млн.лв.

Проектите, финансирани със средства от структурните инструменти на ЕС, в Североизточния район на страната са общо 1110, на обща стойност близо 1,3 млрд. лева. Над 65 млн.лв. ще бъдат инвестирани т. г. при публичната инвестиционна програма на правителството в Североизточна България, която обхваща областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище. Над 44,5 млн.лв. са предвидени за финансиране на проекти на общините.

"По линия на АПИ ще бъде ремонтиран пътят Силистра - Добрич за близо 4,5 млн. лв.", каза още министърът.
Общо 14 проекта за над 14,8 млн.лв. ще бъдат финансирани в област Шумен по публичната инвестиционна програма. Средствата са разпределени за седем общини в региона, като над 8,5 млн. лв. ще бъдат за рехабилитация и строителство на пътища от втори, трети и четвърти клас в общините.

"Част от парите за зимно поддържани ще бъдат инвестирани и в област Шумен. Около 300 000 лева са предвидени за ремонт на пътя Върбица - Риш", съобщи председателят на УС на АПИ Стефан Чайков.

Водещи

Най-четени