Износът ни расте по-бързо от вноса 09.11 | 13:56

Продаваме на Европа повече горива и масла, купуваме по-малко безалкохолни

От iNews.bg

Износът на България за Европейския съюз расте с по-бързи темпове спрямо вноса от там. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за периода януари-август 2015 г. спрямо същия период на предходната 2014 г. Въпреки това обаче експортът все още е по-малък от импорта и съответно отчитаме отрицателно външнотърговско салдо.

През наблюдавания период българският износ за страните от ЕС се увеличава с 9.7% спрямо първите 8 месеца на м.г. и достига 19.2 млрд. лв.. Основни търговски партньори на страната ни са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. Експортираните за тях стоки формират почти 70% от износа ни за държавите членки.

В същото време вносът на България от ЕС през за първите осем месеца на тази година спрямо същия период на предходната се увеличава с 6.9% и е на стойност 21.6 млрд. лв. Стоки на най-висока стойност през това време сме внесли от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

Малко по-различно стоят нещата конкретно през август 2015 г. спрямо същия месец на 2014 г., тъй като тогава износът ни за ЕС бележи ръст от 6.7%, докато при вноса се наблюдава спад от 3.9 на сто. Така през осмия месец на т.г. сме изнесли за страните членки стоки на стойност 2.5 млрд. лв. Което е дори малко повече спрямо внесените от там. Тяхната обща стойност възлиза на 2.4 млрд. лв., което също така е с почти 4% по-малко от импорта от ЕС през август 2014 г.

През първите осем месеца на 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. най-голям ръст в износа е отбелязан в секторите "Химични вещества и продукти” - 19.6% и "Минерални горива, масла и подобни продукти” 17.7%. Спад от малко над 7 на сто пък се наблюдава в сектор "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”. В същото време обаче вносът на тази категория продукти също бележи най-голямо увеличение – 21.1%. Най-сериозно пък е намалението при минералните горива, масла и подобни продукти – близо 25 на сто.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени