Има избрана площадка за за изграждане на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" 30.11 | 17:30

Предстои Агенцията за ядрено регулиране да одобри терена

От Мая Александрова

Вече има избрана площадка за изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Предстои Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) да одобри терена.

Създадената миналата година дъщерна компания на АЕЦ "Козлодуй” - "Нови Мощности", избира между 4 терена.

Фаворит е площадка, която се простира на 550 декара до спрените първи и втори блок на централата. Геоложките проучвания трябва да приключат до края на годината, съобщи bTV.

"Тя се намира в първа незаливаема тераса на козлодуйската низина, което е много важно по отношение на защитата от наводнения. Относно земетресенията в момента се довършват всички изследвания”, заяви Валентин Илиев - директор "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности".

Изборът на площадка е едва първата стъпка от дълга и сложна лицензионна процедура. При АЕЦ "Белене” например, без дори да се стигне до разрешение за строеж, тази процедура е отнела 8 години.

"Ако вземем предвид, че вече имаме опит при лицензирането на нов ядрен блок, можем да приемем, че тези срокове, ще бъдат съкратени. Чистото строителство трае между 4-5 години в зависимост от избраната технология”, поясни председателят на АЯР Лъчезар Костов.

В предпроектните проучвания са разгледани няколко алтернативи, включително и реакторът на "Уестингхаус”.

"Той отговаря на всички изисквания на инвестиционното предложение, което бяхме публикували. Бяха оценени алтернативи, включително и руски, включително и тъй нареченият хибриден реактор, който да използва оборудването за АЕЦ "Белене”, така че оценката е направена”, коментира Валентин Илиев.

Преместването на реактора, предназначен за Белене, в Козлодуй би било безсмислено, тъй като ще се наложи цялостна промяна на проектирането, което вече е платено, смятат от ядрения регулатор. Хората в Козлодуй пък нямат претенции към технологията - важното е 7-и блок да заработи.

По-рано министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев още веднъж подчерта важността на изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Той заяви, че българската енергийна система има нужда от нови мощности, които да заменят 5-и и 6-и блок преди те да бъдат изведени от експлоатация.

Водещи

Най-четени