Има соя в „Стара планина“, потвърдиха от Германия 22.10 | 17:54

Три от пробите са положителни. Връщат лиценза само на една от фирмите

От Любомир Тасев

При изследване на проби от продукти „Стара планина” в референтна лаборатория в Германия са констатирани положителни резултати за наличие на соя. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на извънредна пресконференция в МЗХ.

Продуктите бяха изпратени в Германия от Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС), за да се потвърди установеното от наша лаборатория наличие на соев протеин.

Положителен резултат при изследването на германската лаборатория по качествен метод са дали колбас „Майстор Цветко” на фирма „Лалов и Вачев” ЕООД – Враца, кебапче на „Унимес” АД – Монтана и кренвирши на „Кен” – Стара Загора. Резултатът на карначе на фирма „Сами–М” – Перник, е отрицателен. При количествения анализ обаче всички проби са под праговете на лабораторията за установяване на процента съдържание на соя, която е практически е под 0,1 %.

Лицензът на „Сами–М” ще бъде върнат още днес, съобщи Найденов. За останалите фирми най-вероятно ще има парична санкция.

Изпратени са за изследване подправките, използвани в месните продукти. Ако вносителите им не са обявили, че в тях има соя, също ще бъдат санкционирани.

Четирите проби от месни продукти със соя бяха обявени на 13 октомври от министъра на земеделието. Фирмите-нарушители поискаха да бъдат проверени в референтна лаборатория в чужбина.

Водещи

Най-четени