Искат да легализират българското дивечово месо в търговските мрежи 03.04 | 21:00
Дивечът е скъпа стока и не може да бъде заменен с други деривати

Популацията на дивеч в българската гора се увеличава с всяка изминала година и с много добри темпове и не може този голям ресурс да бъде оставен да изтича нецелесъобразно. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов по време на откриването на конференция "Дивечът- ценен традиционен ресурс за българската кухня".
В момента в България има само две кланици за дивеч, които разполагат с лиценз, посочи Найденов. Това, според него, е изключително малко, а сега доставките на дивеч стават по-скоро нелегално, което от една страна е свързано с риск за здравето, а от друга не бива да се кара до търговските обекти без документ за произход.
Държавата трябва да създаде условия, в които доставката на дивеч за ресторанти, заведения и търговската мрежа да бъде легализирана и достъпна, подчерта земеделският министър.
Той заяви, че това може да стане с промяна в Закона за ветеринаро-медицинска дейност, който в момента е между първо и второ четене в парламента. Найденов увери, че ще възложи на експерти от министерството да направят всичко възможно тези промени да станат факт.
В Закона за лова също може да се направи подобна промяна, посочи земеделският министър и заяви, че работна група изработва промените по него.
Дивечът е по-скъпа стока от конвенционалното месо и не може да бъде заменено с други деривати като соя например, затова той ще си има определена ниша на пазара, смята Найденов. Той добави, че дивечът е много полезен и като хранителна стойност е много добър.
"В мое лице браншът има най-големия съюзник това да се случи", коментира Мирослав Найденов.
Дивечовото месо, което се продава в България не е българско, а е с основен произход страни членки на ЕС, каза Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните. По думите му огромни количества дивеч всяка година отиват в екарисажа, защото по време на многобройните проверки инспекторите от БАБХ се натъкват на големи количества дивеч без документи в магазините и ресторантите.
Водещи
-
Стрелба заради любовна свада вдигна накрак цял блок
Нападателят бил на градус, ченгета му отнели оръжието
30.04 | 14:20
-
ПП: За 100 дни кабинетът вдигна ток, винетки, осигуровки (ВИДЕО)
Поряза семействата, доходите и малките фирми, заяви Кирил петков
30.04 | 14:10
-
Скандал и протести в Несебър: Общинският съвет закри градската галерия в Стария град
Това реши на своето заседание днес общинския съвет в града
30.04 | 14:00
Най-четени
-
Балабанов: Не се казвам Асен Василев и не съм правил глупав План за възстановяване и устойчивост, заради който се чудим как да наредим бюджета
Балабанов е категоричен, че за да се свърши цялата планирана работа на правителството - трябва...
30.04 | 09:59
-
Жълт код за опасност от слана
В планините ще бъде слънчево. Ще духа умерен, по билата - до силен североизточен вятър....
30.04 | 08:05
-
Кога преминаваме към електронна трудова книжка и какво да правим, ако сме изгубили хартиената
Къде можете да проверите с кои фирми работодатели сте имали сключени трудови договори:
30.04 | 08:45
-
Зоните за почасово платено паркиране в София няма да работят на 1 май
На 2 май, 3 май и 5 май 2025 г. зоните за почасово платено паркиране ще работят нормално.
30.04 | 11:15