Искат да отпадне ДДС върху детските стоки 30.08 | 13:37

Средногодишният доход на домакинствата в България е едва 15% от този на европейците

От Елица Елефтерова

Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ) внесе днес (30 август) в Народното събрание подписка в подкрепа на гражданската инициатива за намаляване до нула процента на ДДС върху детските стоки.

Това се казва в писмо на Инициативния комитет до председателя на Народното събрание, президента на републиката, премиера и министъра на икономиката и енергетиката.

Основните мотиви за искането са фактът, че средногодишният доход на домакинствата в България е едва 15% от този на европейците, както и анализите на добрите практики за прилагане на диференцирана и нулева ДДС ставка в 22 страни на ЕС, в това число Великобритания и Ирландия, които се характеризират с висока раждаемост.

В същото време по данни на НСИ към 31 декември 2013 г. в България има 346 378 деца от 0 до 4 години, а по прогнозни данни на Евростат към 2025 г. тази възрастова група от българското население ще наброява не повече от 275 000.

Данните за първата половина на 2013 г. са очертали нов спад в раждаемостта с около 2500 бебета спрямо миналата година, информират от АТСДБ.

Според отчета за 2012 г. за изпълнение на Актуализираната национална стратегия спадът се задълбочава вследствие на намаляване на детеродния контингент в страната и поради съзнателно отлагане на вече планирани раждания.

През последните 10 години броят на жените в детеродна възраст е намалял с 265 000, броят на децата, родени от българките по време на техния репродуктивен период, от 1,8 през 1990 г., спада на 1,5 през 2012 г., показват данни на Асоциацията.

Вносителите на писмото определят това като крайно драматичен показател за нормалното възпроизводство на населението и за демографското заместване на работната сила.

Още за демографския проблем четете в Econ.bg.

 

Водещи

Най-четени