И най-малките фирми спират да купуват ток по регулирани цени 28.05 | 19:00

Подготвят се законодателните промени за излизането им на свободния пазар

От iNews.bg

Подготвят се законодателни промени, които да позволят изваждането на небитовите потребители от регулирания на свободния енергиен пазар. Това обяви председателят на регулатора Иван Иванов по време на обсъждането в парламента на годишния доклад за 2019-а на Комисията за енергийно и водно регулиране, цитиран от БНР.

До първи юли догодина се очаква пазарът на електрическата енергия на едро да бъде либерализиран.

Валентин Николов от ГЕРБ отбеляза като ключови енергийни политики през изминалата година намаляването на цената на газа с договарянето ѝ между обществения доставчик "Булгаргаз" и "Газпромекспорт" и създаването на газовата борса.

Предстои и либерализация на пазара на едро:

"Така че не битовите потребители вече да излязат на свободния пазар и това няма да бъде страшна стъпка за тях, защото цената на свободния пазар е много по-ниска в момента от цената, която КЕВР е определила".

Таско Ерменков от БСП обаче видя и недостатъци в дейността на регулатора:

"Какво става с проверките, които трябваше да бъдат направени по отношенията на съмненията за манипулация на Българската независима електроенергийна борса, защото това касае цената на електроенергията за големите промишлени предприятия".

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов изтъкна:

"До 1 юли 2021 г. би трябвало да се осъществи либерализацията на пазара на едро на електроенергия като необходимо условие за да последва нотификация на механизма за капацитет, който дава възможност на големите български въглищни централи да продължат да функционират поне до 1 юли 2025 г."

Водещи

Най-четени