И последното оборудвaне за „Белене“ пристига до Нова година 21.10 | 17:08

Наличното на площадката се съхранява според правилата, установи при проверка Петкова

От iNews.bg

"Към момента половината оборудване за проекта АЕЦ "Белене" е доставено и то се съхранява при спазване на всички изисквания на руските производители", подчерта енергийният ни министър Теменужка Петкова пред медии по време на инспекция на площадката за Втора атомна. В проверката участваха изпълнителните директори на "Български енергиен холдинг" ЕАД г-н Петьо Иванов и на "Национална електрическа компания" ЕАД г-н Петър Илиев.

Преди да започнат доставките има изготвени схеми за разположение на пристигащото оборудване в съответствие с изискванията на заводите производители за консервация, транспортиране и съхранение. Спазват се всички разпоредби съгласно техническите паспорти на елементите от оборудването. "Всяка част е разположена точно там, където са преценили производителите. Лично министър-председателят Бойко Борисов се ангажира с казуса по съхранение на оборудването", каза министър Петкова. По думите й шахтата, чиято опаковка бе нарушена при транспортиране, е преопакована. В склада на закрито са поставени тези части, които производители са определили да са там.

Съгласно подписано споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт” се предвижда останалата част от оборудването, предназначено за проекта "Белене" да бъде доставено у нас до края на годината. Министър Петкова бе категорична, че решение за бъдещето на оборудването следва да се вземе при широк консенсус.

Водещи

Най-четени