КЕВР: Проверката на ЕРП-тата цели да видим дали не се надписват сметки 18.01 | 19:59

Безспорно има повишена консумация на ток заради студа, но всички трябва да е реално, каза Иван Иванов

От iNews.bg

"Основната цел на започналата днес извънредна проверка на трите електроразпределителни дружества е да бъде проверено съответствието между фактурираните количества електроенергия и действителното потребление от клиентите им. За енергийния регулатор е от особено важност чрез проверката да се гарантира, че българските граждани ще заплатят само действително консумираната от тях електроенергия." Това заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов пред представители на медии по повод стартиралите проверки на съвместни екипи от КЕВР и Министерство на енергетиката в ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО".

Експертите на регулатора ще проверяват на случаен принцип конкретни сметки на клиенти на трите дружества, на базата на определени методи за оценка на риска. Едновременно с това, при постъпили конкретни оплаквания на потребители, техните сметки ще бъдат проверени и ще бъдат съпоставени с показанията на електромерите им, информира Иванов. При необходимост ще бъде извършена и проверка на електроизмервателните уреди. Проверката е двудневна, като за територията, обслужвана от "ЕНЕРГО- ПРО" (Североизточна България), е възможно тя да бъде удължена с още един ден.

"Поради повишената консумация на електроенергия през последния месец в резултат на големите и продължителни студове, потреблението на електроенергия безспорно е повишено. Затова стремежът на КЕВР и на Министерството на енергетиката е посредством проверките да не се допусне по никакъв начин българските граждани да бъдат ощетени чрез неправомерно завишени сметки за електроенергия", коментира Иванов. Той уточни, че след проведени разговори, трите ЕРП са уверили, че при желание от страна на клиенти с по-високи сметки поради повишено потребление, на тях ще им бъдат предложени подходящи схеми за разсрочено плащане, облекчаващи планирането на разходите им.

След приключването на проверките на трите електроразпределителни дружества ще бъде изготвен доклад за резултатите, който ще покаже дали има установени нарушения.

Водещи

Най-четени