КЕВР търси вариант за по-евтин ток за бизнеса 14.10 | 11:46

Шефът на регулатора ще се срещне с работодателите, които му искат оставката

От Кристиан Костурков

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в момента разглежда вариантите и прави изчисления дали е възможно от 1 ноември да има намаление на цената на тока за бизнеса. Засега обаче все още не е ясно дали такова ще има или не. Това стана ясно от думите на председателя на регулатора Иван Иванов. Експертите на КЕВР работят непрекъснато и правят изчисления, като скоро ще е ясно дали в края на октомври Комисията ще се произнесе дали ще има промяна в цената, каза той, цитиран от БТА. Иванов допълни, че КЕВР реагира веднага, когато се появят резерви за намаляване на тарифите и ги отразява в следващото си решение.

Днес следобед Иван Иванов и колегите му от ръководството на КЕВР ще се срещнат с представители на работодателските организации КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ. Вероятно основната тема на разговорите ще бъдат именно възможностите за намаляване на таксите, които плаща бизнеса. Още преди последното решение за цените на тока на КЕВР от 1 август те се противопоставиха на поскъпването и дори излязоха на ефективни протести. Ироничното в случая с днешната среща е, че работодателските организации настояват и за оставката на Иванов, с когото ще разговарят.

Енергийната ни борса ще започне ефективна работа в началото на следващата година, потвърди шефът на КЕВР. В момента регулаторът е на финала по отношение на изготвянето и утвърждаването на правилата, по които ще се търгува електроенергията там. Иванов каза още, че правилата ще бъдат готови съвсем скоро, в началото на декември енергийната борса ще заработи в тестов режим, след което вече ще се премине към реалното сключване на сделки.

Водещи

Най-четени