КЕВР ще нищи цените на електроенергията на свободния пазар 10.05 | 18:38

До проверката се стига след изразената остра позиция от страна на работодателските организации

От iNews

Комисията за енергийно и водно регулиране ще провери цените на електроенергията на свободния пазар след сигнала на работодателите за резки скокове и изкуствен дефицит, създаден на този пазар в последните дни. Председателят на КЕВР Иван Иванов се е срещнал днес с ръководството на Българската независима енергийна борса и е изискал подробна информация за сключените сделки във всички сегменти на борсовата търговия, съобщи агенция "Фокус", цитирайки прессъобщение на КЕВР. 

До проверката се стига след изразената остра позиция от страна на Асоциацията на организациите на българските работодатели за случващото се на електроенергийната борса. Работодателите считат, че се поддържа изкуствен дефицит на сегмента "Ден напред", който на свой ред води до последващо напомпване на цените. От АОБР дадоха за пример търговията на 7 и на 8 май, когато са постигнати цени от 79,41 лв. за МВтч и 164,6 лв. за МВтч. при трикратно свито предлагане през втория ден.

Според работодателите една от причината за случващото се е неефективното управление на държавните централи, като цената на лошото управление и загубите в някои от дружествата се прехвърлят върху икономиката. От асоциацията на работодателите настояха за смяна на ръководството на НЕК, преструктуриране на компанията чрез разделяне на дейностите по доставка и производство и търговия, както и за създаване на условия за реална конкуренция в сектора. Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев междувременно отхвърли критиките към компанията. Според Илиев проблемите идват от въвеждането на свободен пазар, който поставя в тежко положение не само част от производителите, но и някои потребители на електроенергията. Според Илиев компанията се спарвя добре със задълженията си, като спазва българското и европейското законодателство. "Оставката е най-малкият проблем, но са доста неприятни нещата, които се изговориха за организирана престъпна група", каза още Илиев по повод на искането за смени в ръководството на НЕК. 

Водещи

Най-четени